Domainjog Blog

Domainjog Blog

Google.com 12 dollárért

2015. október 26. - pintz

Ki gondolná, hogy ilyen olcsón hozzájuthatunk a világ egyik legértékesebbnek tartott domainjéhez?

Nos, jelenleg már nem, egy szerencsés fiatalember, Sanmay Ved azonban nemrégiben pontosan ezt tette: mindössze 12 dollárért a google.com tulajdonosává válhatott. Igaz, csak 1 percig.

sanmay-ved.jpg

Ved éppen a szabad domainek között böngészett, amikor gondolta, rákeres a Google.com-ra. Legnagyobb meglepetésére az megvásárolható jelzést mutatott. Legtöbbünkhöz hasonlóan először ő sem hitt a szemének, de gondolta, nincs vesztenivalója, így tett egy próbát, s lám: a tranzakció sikeresen lezajlott, így pár pillanatig az oldal beállításaihoz is teljeskörűen hozzáfért.

Természetesen a Google rögtön érzékelte, hogy egy apró képzavarral élve idegen kéz lépett a rendszerbe, és azonnal javították a hibát, visszavonták a tulajdonjogot és visszautalták Ved számlájára a 12 dollárt. Ám a fiatalember még így is elmondhatja magáról, hogy a Google.com tulajdonosa volt, még ha csak egy percre is.

sanmay-ved-google-domain.jpg

Az esetet Ved maga írta le blogján, amit utólag a Google is megerősített, illetve hozzátette, azóta is vizsgálat folyik a hiba ügyében, próbálják kideríteni, hogyan kerülhetett a domain eladósorba, de eddig nem találtak rendellenességet.

A slusszpoén az egészben, hogy Sanmay Ved egykor 5 évig dolgozott a Google-nek.

Az eset óta a Google úgy döntött, a hiba megtalálásáért jutalom jár Ved-nek, méghozzá pénzjutalom, és több mint 10000$-t ajánlottak neki. Ved a kapott összeget adományozásra szánta egy indiai oktatási alapítványnak. A Google erről is értesült, s a hír hallatára dupla akkora összeget továbbítottak Sanmaynek.

A fenti példa is mutatja, hogy megéri árgus szemekkel figyelni az eladó domaineket, ki tudja, hátha egy napon velünk is hasonló eset történik.

A bejegyzés trackback címe:

https://domainjog.blog.hu/api/trackback/id/tr908023816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása