Domainjog Blog

Domainjog Blog

Félresiklott domain nevek

2015. augusztus 04. - pintz

Egy jó domain név kiválasztása és megszerzése bizony nem könnyű feladat. Számos körülmény befolyásolhatja azt, hogy az adott domain milyen helyen szerepel majd a keresőkben, mennyire megjegyezhető a látogatók számára, milyen mértékben mutat összhangot a weboldal tartalmával. Az igazán sikeres domain nevek jellemzően rövidek, könnyen memorizálhatóak, ügyesen lavíroznak az összetéveszthetőség útvesztőiben és tartalmazzák azt a kulcsszót, amelyet a leendő látogatók keresni fognak. Előfordul azonban, hogy egyes domain nevek nem csak a kiválasztásukra vonatkozó általános alapelveket hágják át, hanem a józan ész követelményeire is fittyet hánynak. Cikkünkben leltárt készítünk azokról a honlapokról, melyek domainjei kétségtelenül félreérthető, esetenként vicces üzenetet sugároznak a felhasználók felé az átgondolatlan (vagy némely esetben feltehetően szándékos és alaposan átgondolt) névválasztásnak köszönhetően.funny-domain-names.jpg

  1. Az írószer-piac bizonyára túltelített, ezért egy fineszes cég igyekszik a saját javára billenti a kereslet-kínálat mérlegét; legalábbis ez tűnik valószínűnek első látásra a PenIslandPens honlapját megpillantva. A látszat azonban csal; a honlap távolról sem az, mint aminek tűnik. Vegyük először a domain nevet; a www.penisland.net egyfelől "Péniszföld"-et, másrészt pedig "Tollsziget"-et jelent. Amennyiben jóhiszeműen úgy véljük, hogy egy kedves cég a hitvány írószerek tengerében magányos szigetként álló, megbízható termékcsaládot igyekszik ezen a honlapon promózni, hát sose tévedtünk nagyobbat. Még a laikusok számára is szemet szúr, hogy egyrészt a vállalat által (elvileg) gyártott egyedi tollakról nem található meg érdemi információ a honlapon, másrészt a cégről sem lehet semmit konkrétan megtudni egy email-címen kívül. Figyelemre méltóak a portálon használt kétértelmű kifejezések is: "We specialize in wood", amely egyszerre jelenti azt, hogy "Szakterületünk a fa", de azt is, hogy "Szakterületünk a merevedés". Ez egészen biztosan nem véletlen, ahogy a "Your pen is our business" felirat sem, mely hangosan olvasva és magyarra fordítva annyit tesz, mint "A te péniszed a mi üzletünk". Ezek után érdemes szemügyre venni a honlap logóját: a tengerből kimagasló domb alakja rendben van, a rajta álló pálmafa alakja is úgy-ahogy természetes, azonban figyelembe véve a tényt, hogy makkot és fitymát is rajzoltak szerencsétlen növénynek, már egészen más szemmel tekint a képre a kedves olvasó.
    headerlogo240.jpg
  2. Igazán semmi kivetnivaló nincs abban, hogy a Mammoth Erection építőipari cég egy mamuttal jelképezi a honlapját. A vállalat templomok, csarnokok és állványok építésével foglalkozik, bizonyára ezért esett a választásuk egy olyan állatra, amely jellemzően az erő és a megingathatatlanság érzetét kelti a látogatókban. Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett, hogy a cég neve erősen erotikus töltetű, weboldaluk címe pedig, a www.mammotherection.com igencsak mosolyra húzza az olvasó száját. Magyarra fordítva ez "Mamutmerevedés"-nek hangzik, e kifejezés pedig mérsékelten alkalmas arra, hogy egy építőipari vállalat arculatával összefüggésbe hozható legyen.fu3l7.jpg
  3. A Bitef Art Cafe honlapján semmi különöset találunk, egészen addig, amíg ki nem olvassuk a kissé hosszú domaint. A www.bitefartcafe.rs név magyarra fordítva így hangzik: "Harapj Fingot Kávézó!", valljuk be; nem a legmegfelelőbb választás egy zenei rendezvényekkel foglakozó portál számára.

    2014-10-24-fart.jpg
  4. Úgy tűnik, a modern korban még egy faiskola sem létezhet tartalmas honlap nélkül. Valóban, egy webshoppal egybekötött portál nagy szolgálatot tehet, kivéve akkor, ha egy ritka idétlen domain egészen negatív üzenetet továbbít az olvasóknak. A Mole Station Nursery csemeteiskola valószínűleg nem túl büszke arra, hogy az internet világában tett első szárnypróbálgatásaik gyanánt rögtön lefoglalták a www.molestationnursery.com domain nevet. Ha kiolvassuk a kifejezést, az magyarra fordítva "A zaklatás bölcsődéjének" hangzik. Ez a honlap egyébként csökkentett tartalmat tud csak felmutatni, leginkább blogként működik, míg a cég logikusan a www.molerivernursery.com oldalát nevezte ki zászlóshajónak. Legyünk őszinték, a "molestationnursery" szó meglehetősen vegyes érzéseket tud kiváltani a látogatókból...flamethrower3.jpg
  5. A www.whorepresents.com honlap egyedülálló szolgáltatást nyújt; segítségével megtudhatjuk például, hogy ki Jake Gyllenhaal menedzsere vagy éppen ügyvédje. Az üzleti koncepció nem rossz, azonban a domain név itt is félrevezető, hiszen azt "Prostimeglepik"-nek is fordíthatjuk magyarra. Ennek ellenére a weboldal láthatóan él és virul, sőt; az említett információkért potom tizenhárom dollárt kell fizetnie havonta az érdeklődőknek. Úgy tűnik, a vad legénybúcsúk szervezői mégsem ezen az oldalon vehetik fel a kapcsolat egyes lengén öltözött hölgyekkel.
    whorepresents_com_1.png

Egy vállalat esetében a megfelelő névválasztás nem feltétlenül elegendő az üzleti sikerhez. Az internetes jelenlét manapság már elengedhetetlen, a névválasztás során a leendő domain nevet is érdemes figyelembe venni, hiszen a látogatók vagy fogyasztók így könnyebben azonosítják a honlapot a céggel. Ha pedig nevünket védjegyként is beregisztráljuk, sikerrel akadályozhatjuk meg az azzal való visszaélést, továbbá a domain nevünk lenyúlását.  

Hederics Viktor
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://domainjog.blog.hu/api/trackback/id/tr987678014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stefi Schneider 2015.08.05. 11:55:36

Elég vicces, kis kereséssel lehet ilyet többet is találni a neten. A mammoth erectiont nem értem pontosan, ez URL nélkül is ugyanaz

trap nick 2015.08.05. 12:11:27

@Stefi Schneider: a mammotherection valóban ugyanaz URL nélkül is, viszont ha valaki pusztán a www.mammotherection.com címet látja, valószínűleg nem egy építőipari cég jut eszébe először. Mindazonáltal itt valóban összességében a névválasztás a ludas, nem a domain névvé alakítás.

recirkulációs kör 2015.08.05. 12:17:59

"a "Your pen is our business" felirat sem, mely hangosan olvasva és magyarra fordítva annyit tesz, mint "A te péniszed a mi üzletünk"."

Ez maximum a cikkíróhoz hasonló, angolul nem tudó idiótáknál jelenti azt, ugyanis tök más a "pen is" és a "penis" kiejtése, másrészt utóbbi esetén hiányzik az ige, ami lehet, hogy a cikkírónak nem probléma, de egy angolul tudónak igen.

A present pedig nem meglepi (az a surprise), hanem ajándék.

Örülök hogy segíthettem.

Márolyj 2015.08.05. 12:45:43

@recirkulációs kör: HA-HA-HA.
Tudok angolul, maradjunk ennyiben. :)
Nagyok dolga? Te lennél az úgynevezett "nagy ember"? :D
A mocskolódáshoz értesz, érvelni meg pont annyira tudsz, mint amennyire látszik. (Hogy te is értsd: semennyire) Ja meg mielőtt bármit leírsz, megtanulhatnál magyarul. Különösen a vesszők elhelyezését illetően...

szandokan565 2015.08.05. 13:04:35

A cikk nem rossz egyébként, tényleg sok ilyen van még a neten.
@recirkulációs kör: kedvelem az olyan kis fotelharcos kis csicskákat, mint te. Látom, nem kommenteltél egy ideje. Mi van, anyád elhívott a gép elől krumplit pucolni?

a Nap, a Hold és a Csillagok 2015.08.05. 13:14:57

Könnyed hangvételű cikk, bár számomra néha már kicsit a durvaság határait súrolja néhány dolog. Ami viszont itt a kommentek között megy, az az agresszió az energiák értelmetlen pazarlása! Fejezzétek be, és szeressétek egymást, embertársatokat!

szandokan565 2015.08.05. 13:31:04

Akciós a krisnásoknak a DIGINet? Csillagom, elhívlak egy, a lelkek mennyi tükrében fürdő holdfényes vacsorára! Főzök finom vega pacalt, aztán a szeretet mézében érlelt bort kortyolgatva átéljük majd a kommentkatarzist. Na?

megettem az aranybornyút 2015.08.05. 13:33:41

Tényleg csak ennyit tud a poszter?

Ezeka példák már vagy 15 éve keringenek a neten.

Dothraki 2015.08.05. 13:35:06

@megettem az aranybornyút: milyen poszter? a faladon?
kivágom a szívedet, és az fog 15 évig keringeni a neten!

zkalman78 2015.08.05. 13:39:06

@megettem az aranybornyút: és te írtál belőlük cikket? hozzáadott értékkel? képekkel? véleménnyel? nem? akkor kuss

nitro1 2015.08.05. 16:31:01

Hát, a Pincés Társai is jó cégnév. :-D
süti beállítások módosítása