Domainjog Blog

Domainjog Blog

Millió dolláros domain-ügyletek

2015. szeptember 17. - pintz

Csak azt ne kérdezze senki, hogy honnan szereztem az első milliót!

Ez a mondás nem csak a simlis vállalkozók kétes üzleti világában, hanem a domain nevekkel végzett kereskedelem piacán is megállja a helyét. Hihetetlen, de néhány vállalkozó kedvű úriember egy egészen unortodox módszerrel váltotta meg a jegyét a boldog dollármilliomosok klubjába. Cikkünkben bemutatjuk sikerük kulcsát; avagy azt, hogy mily' módon szereztek vagyont domain neveik eladásából.  

make-money-with-domains.jpg

Ilyen a millió dolláros vigyor

A domain-nepperek első fecskéje Mike Mann volt, aki 2012-ben röpke 24 óra leforgása alatt majd’ 15000, azaz tizenötezer domainre csapott le. Ha Mike tisztességes felhasználó módjára, egyenként akarta volna összeszedegetni ezt a rengeteg domaint, ahhoz bizony percenként legalább 10 név megvásárlását kellett volna lebonyolítania. Ez persze lehetetlen, így Mike a "többet ésszel mint erővel" elvet követve, különböző szoftverek és scriptek segítségével harácsolta össze a domainek garmadáját.

mike-mann.jpg

Mike 1998-ban, egy véletlen folytán döbbent rá a domain nevek nyújtotta lehetőségekre. Akkoriban volt birtokában a menus.com név, amit mindössze 60 dollárért vásárolt. Nem sokkal később váratlan és meglepő ajánlatot kapott, a domain-ért ugyanis kerek 25000 dollárt kínáltak. Mike felismerte a tálcán kínálkozó üzleti lehetőséget, és egy egyszerű, de hatékony stratégiát dolgozott ki a hőn áhított gazdagság elérése érdekében. Az úriember ötletes és hangzatosan csengő domaineket shoppingolt össze olcsón, majd a világháló terjedésével és a tulajdonában lévő nevek értéknövekedésével párhuzamosan értékesíteni kezdte azokat. Mike felismerte azt is, hogy érdemes türelemmel figyelni a domainek iránti kereslet váltakozását; a menus.com-ot bizonyos információk szerint végül közel 50000 dollárért, tehát az eredetileg kínált ár kétszereséért adta tovább. Ez az ár persze jelentősen eltörpül annak tükrében, hogy Mike legnagyobb portfólió értékesítése még a 80 millió dollárt is meghaladta...

Trónbitorló Fucking városából

A látszólagosan könnyű meggazdagodás reménye, valamint Mike sikere sokak fantáziáját megmozgatta; ez alól az osztrák festői Fucking városában élő Klaus Schlimmerburger sem volt kivétel. Klaust igazán nem hagyta nyugodni a tény, hogy Mike világrekordot állított fel akkoriban az addig sosem tapasztalt mértékű domain-vásárlásával, így úgy döntött, hogy saját maga több, mint 15,000 domaint fog megszerezni 24 óra leforgása alatt. A nemes tettre közel 100,000 eurót különített el, puccskísérlete azonban sajnálatos módon meghiúsult. Klaus néhány hónappal az Oktoberfest előtt szívrohamban életét vesztette, Mike rekordja pedig azóta is megdöntetlen.

make-money-button2.jpg


Versenyben a fiatal programozó

Yun Ye az egyetem elvégzése után hozta létre a www.noname.com weboldalt, majd a felesége segítségével tömeges domain-vásárlásba kezdett. Üzleti terve gyakorlatilag megegyezett a rekorder Mike Mann-éval, noha Yun a lassú és megfontolt stratégiára helyezte a hangsúlyt. Yun nevéhez fűződik a valaha lebonyolított legnagyobb értékű portfólió-eladás is, ekkor kerek 164 millió dollárt, azaz közel 46 milliárd forintot keresett.

9ed4fc1463a7d8eb2d022a8655965ef2aaaa.jpg

 A domain-nepperek kódexe

A domain-regisztráció előtt elengedhetetlenül fontos, hogy az általunk választott név megfeleljen néhány, a domainek birtoklásával és használatával kapcsolatos kőbe vésett követelménynek. Ne válasszunk olyan nevet, amely gyaníthatóan jogellenes, uszító, megbotránkoztatást keltő, továbbá kötelességünk meggyőződni a védjegy- és cégadatbázisban, hogy nem sértjük más korábbi jogát. A domaint azonban nem elég megszerezni, azt áruk és szolgáltatások felkínálásával kapcsolatban használni is kell, különben ún. regisztrációs döntnöki eljárásban elvehetik tőlünk. Könnyű belátni, hogy amennyiben egy ilyen eljárás során elvesztjük domain nevünket, az cégünk vagy vállalkozásunk számára jelentős anyagi veszteségeket is okozhat, hiszen kárba vész mindaz a befektetés, amely segítségével ismertté és népszerűvé tettük a domain nevünkkel ellátott weblapot.

domains_for_salekkkk.png

Egy domainre nem csak a konkurens nevek jelentenek veszélyt, hanem a védjegyek is. A bíróság jogerősen elveheti tőlünk a domaint egy védjegybitorlási per keretében, amennyiben azt indokoltnak látja. Igazságtalannak tűnhet, de a jogi normáknak megfelel, hogy egy a domainnél később regisztrált védjeggyel is sikerrel meg lehet szerezni az előbbit.

Domain regisztrációja, illetve azzal kapcsolatos per estében is érdemes domain ügyekben jártas szakember segítségét igénybe venni.

Papp Dorina – Csirik Márton
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://domainjog.blog.hu/api/trackback/id/tr537770460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyíljon szét a mellkasa mint a biblia 2015.09.17. 21:25:14

élőskődő férgek nyíljon szét a mellkasotok mint a biblia

232323 2015.09.17. 22:19:51

A legjobb a cikk vége...

Az egyik élősködő megvéd a másik parazitától... :D
süti beállítások módosítása